6 Ağustos 2015 Perşembe

Bu hafta sonu Antep'i görelim mi?

Nasılsınız? İyisiniz İnşallah Sevgili takipçiler? 

Bakın haftanın sonuna yaklaştık bile. Ben demedim mi size Pazartesi biter hafta biter diye :)
Bugün sizlere Dubai'de enfes bir Lübnan mutfağı yazacaktım. Fakat aranızda benim gibi kebap bulduğu yere uçak bileti alanlar varsa diye havalar biraz daha serinledikten sonra Dubai'yi yazmaya karar verdim.

Gezelim görelim köşesinde size son yıllarda hafta sonu kaçamakçılarının uğrak şehri Antep'i anlatacağım. Antep, Türkiye'de en sevdiğim şehirlerden biri. Eğer tenasüh diye bir şey varsa, benim köklerim kesin oralara bir yerlere bağlı diye düşünüyorum bazen. Neden mi? E çünkü yemekleri güzel. :) Bir de hamamları var ama onun konumuzla ilgisi yok. Ben sıcak sevmiyorum. 


Siz de hafta sonu kaçamağı yapmak isterseniz diye iki gün Antep'te neler yapılır yazacağım. Bugünden yazıyorum ki hafta sonu organizasyonuna yardımcı olsun. İstanbul'da kalanlar için de kahvaltı mekanları yazacağım Cuma günü. 

Uçaktan iner inmez Orkide Pastanesi'ne gidiyoruz kahvaltı için. Yöresel Antep kahvaltısı istiyoruz ama gelenlerle karnımızı çok doyurmuyoruz  anlaştık mı? 






Orkide Pastanesi
Çünkü kahvaltının finalini bize İstanbul'daki kebapçılarda yufkadan yaparak, "Katmer" diye yutturdukları o enfes, şahane dünyanın en güzel tatlısı ile taçlandıracağız.

Fotoğrafta gördüğünüz üzere, Antep'te hası tek kat baklava hamurundan yapılıyor. Ve o kadar hafif ki Antepliler katmeri kahvaltıda yiyor yanında da süt içiyor.

Orkide pastanesi ayrıca Türkiye'nin her yerine kargo da yapıyor. 










Kahvaltıdan sonra, Zeugma Mozaik Müzesine gidiyoruz. MÖ 300'de Büyük İskender tarafından kurulan Zeugma Antik Kentindeki kazılarda bulunan mozaiklerin sergilendiği dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri. Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kentinden çıkarılan mozaikler, 2010 yılında bu müzede sergilenmeye başlandı. 








Müzenin en bilinen eseri, Çingene Kız mozaiği diğer mozaiklerden ayrı olarak karanlık bir odada sergileniyor. Çingene kız mozaiğinin en çarpıcı özelliği hangi köşeden bakılırsa bakılsın sizi izliyor olmasıdır. Boyutları sandığınız kadar büyük değil. Şaşırtmasın :)




Müze yazın saat 18:30'a kadar ziyaret edilebiliyor. Ücreti 10 TL. Müze kartı olanlara ücretsiz.








Zeugmadan çıktıktan sonra hemen yakınındaki Kebapçı Halil Usta'ya uğruyoruz. 

İstanbullular hiç boş bırakmıyor sağolsun Halil Usta'yı. Sokak arasında gayet salaş, mütevazi bir kebapçı Halil Usta. Lüks bir kebapçı beklemeyin yani. 
"İstanbullular benim kıymetimi yirmibeş sene sonra anladı" diyor. Yıllar önce İstanbul'da seksen kebapçı gezmiş. "Beni işe alın ben bu işi iyi biliyorum" demiş. Kimse yüzüne bakmamış. Sonra dönmüş yüzünü Sultanahmet'e, "sana küstüm İstanbul, bir daha da gelmem" demiş, eli böğründe geri gelmiş Antep'e. "25 sene oldu gitmedim İstanbul'a" diyor Halil Usta, "artık İstanbul bana geliyor..."


Kebapçı Halil Usta

Halil Usta'dan çıktından sonra Antep'te biraz gezip yediklerimizi eritelim. Antep Kalesi'nden başlayarak yukarı doğru çıktığınızda, tarihi bakırcılar çarşısını, çarıkçıları, baharatçıları ve Zincirli Bedesten'i göreceksiniz. Buralardan, baharat, nar ekşisi, fıstık, bakır mutfak gereçleri alabilirsiniz. 

Zincirli Bedesten






Çarşıda vakit geçirirken yorulursanız, soluklanmak için Tahmis Kahvesi'ne gidip Menengiç Kahvesi için. Tahmis Kahvesi 1635'den beri faaliyet gösteren, Türkiye'nin en eski kahvehanelerinden biridir. Akşamları fasıl da oluyor. Menengiç kahvesini sevdiyseniz mutlaka bir kavanoz alın. Yapılışını merak edenlere yazabilirim. 









Bayazhan Avlu



Bakırcılar turu bittiğine göre artık akşam yemeğine geçebiliriz. Şimdi doğru Bayazhan'a gidiyoruz. Bayazhan, 1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan 2005'te restore edilen, Gaziantep'in en iyi restoranını, meyhanesini ve barını avlusunda barındıran bir mekan.

Bayazhan'ın restoranında  enfes bir beyti yiyip, avlusunda fasıl eşliğinde çok hoş vakit geçirebilirsiniz. 




Bayazhan Restoran

Bugünlük bu kadar yeter değil mi? Fakat iyi yedik. :) 

Bitti mi? Bitmedi. Antep için bir günün yeterli olmayacağını söylemiştim. 

Günü biraz egzersizle sonlandırın. Ertesi gün yiyeceklerinize yer açılsın :)

Ben Antep'ten dönünce bir hafta detoks yapıyorum mesela. Vücut kendini ancak toparlıyorsa demek. Olsundu, değerdi. :)










Ertesi gün kahvaltıya Katmerci Zekeriya Usta'ya gidiyoruz. Antep'li olduk madem racona uyalım değil mi? Tonton Katmerci Zekeriya Usta dükkanı açmış, kasaya oturmuş bile. Oğlu Mehmet Bey, sanki İstanbul'dan arayıp geleceğimizi haber etmişiz gibi kapılarda karşılıyor bizi o muhteşem gülümsemesiyle. Çay mı süt mü diyor? Süt anasını satayım diyoruz :) 

Katmerci Zekeriya Usta

Bu muhteşem katmeri lüplettikten sonra biraz daha çarşıda dolaşıyoruz. İstanbul'a götürmek üzere, baklava, katmer, fıstık, bakır siparişlerini tamamladıktan sonra yeniden Tahmis'e uğrayıp bugün de Dibek yada Osmanlı kahvesini deneyebilirsiniz. 















İmam Çağdaş




Öğlen yemeği için Antep deyince ilk akla gelen yere gideceğiz. Tabi ki İmam Çağdaş'a.

Antep'te Baklava denince öne çıkan iki marka, İmam Çağdaş ile Koçak birbiriyle Galatasaray - Fenerbahçe kadar ezeli rakip.

Ben baklavada oyumu her zaman İmam Çağdaş'tan yana kullanıyorum.











İmam Çağdaş'ta Lahmacunu, kebabı, bakır taslarda servis edilen ekşi ayranı, karışık kebabı yiyip üstüne de baklava tabağı ile cila attıktan sonra İstanbul'a dönmek üzere yollara düşebilirsiniz. Antep turumuz burada sona ermiştir. :)

Velhasıl.. Yemek yemek ciddi bir iştir hep söylerim. Gittiğin, gördüğün, yediğin yerin hakkını vereceksin. Yemek yediğin yerin adını bileceksin en önemlisi. Çok unutuyorsanız kartını alın atın cebinize.





Sonra LuLu'ya yazın gitsin o da yesin orada değil mi? Paylaşımcı olalım. :)

Sevdiniz İnşallah Antep'i? Pazartesi diyete başlıyoruz ama. Yorumlarınızı yazın bak bekliyorum.


www.orkidepastanesi.com

www.katmercizekeriya.com
www.bayazhan.com.tr
www.imamcagdas.com


Haydi sevgiler hepinize.


LuLu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder